miércoles, 18 de enero de 2012

ACTIVITAT 17 DEL PORTAFOLIS: Explicació del que s’ha estudiat: autonomia i com queda disposat a la normativa legal: LEC i Decrets

Pel que fa al tema legislatiu, en la llei vigent (LOE 2006) es defensa l'autonomia dels centres escolars sempre i quant es respecti el marc polític. És a dir, que les escoles tenen capacitat per a crear juntes organitzatives per temes econòmics i administratius, tenen un ampli marge per als seus programes educatius, etc. 

La llei catala vigent actualment és la Llei d'educació de Catalunya 12/2009, de 10 de juliol. En aquesta es declara com a dret fonamental la "transmissió i la consolidació dels valors propis d'una societat democràtica: la llibertat personal, la responsabilitat, la solidaritat, el respecte i la igualtat"; l'equitat com a garantia d'igualtat d'oportunitats; el respecte; la llibretat d'ensenyament  dels centres; la llibertat de càtedra del professor; la inclusió i la cohesió escolar; i la qualitat de l'educació que facilita la comprensió de les competències bàsiques. 

Aquesta llei d'autonomia té el propòsit de flexibilitzar el sistema i crear una xarxa d'escoles unides per dur a terme projectes comuns i comprometre's amb l'educació. Per tant, això implica l'acceptació de diversitat de centres, públics, privats, concertats, etc. i el rebuig de la unifromitat com a valor principal de l'educació. Per a això, s'estableix en la Llei que les families i tutors legals dels alumnes d'escoles catalanes tenen el deure de respectar les decisions i participar activament en els projectes educatius que els centres duin a la pràctica, sempre i quant aquests respectin el marc legal. 

I per últim referent a l'autonomia dels centres, la Llei estableix un ampli màrge educatiu que permeti als centres establir un projecte pedagògic que permeti als alumnes identificar-se com a persones amb benestar emocional. 



Finalment, en el Decret 102/2010, de 3 d'agost, d'autonomia dels centres educatius es declara que l'autonomia dels centres abasta els àmbits pedagògic, organitzatiu i de gestió de recursos humans i materials. 


Considero de gran importància que en les Lleis educatives quedi estipulada l'autonomia dels centres, ja que és fonamental que una escola tingui un ampli màrge de decisió en el seu programa educatiu. 

Cada escola ha d'organitzar els seus recursos tal i com cregui necessari, sempre i quant es respecti el currículum d'aprenentatge bàsic fixat per l'Administració, i ha de crear el seu programa d'ensenyament seguint els seus principis, valors i compromissos. A partir d'això, els ciutadans tenen el dret d'escollir si volen portar els seus fills a aquella escola o no. 

Per tant, crec que el govern ha d'establir uns màrges dels que partir totes les escoles, i donar total llibertat als centres educatius.


BIBLIOGRAFIA

http://www.gencat.cat/diari/5422/09190005.htm
http://www.gencat.cat/diari/5686/10209099.htm

No hay comentarios:

Publicar un comentario