Cada centre ha de ser un sistema en el marc de l’autonomia de centres.
La institució escola és una realització pedagògica amb bases científiques exposades per la neurociència, la psicologia i la sociologia; però la pedagogia no es explicar, sinó que es basa en el disseny i la invenció del sistema (Freinet inventava per exemple la impremta perquè els nens composessin les lletres, Skiner instrucció programada etc.); organització comú (administració, economia, gestió personal). Per tant, és un sistema amb consistència interna i adequació externa al context on es realitza.
Cal tenir present:
- Aportacions dels sistemes pedagògics del segle XX
- Marc de la política i legislació en una societat. Hi ha d’haver un marc legal, però no reprimir-ho tot.
- Necessitats generals dels ciutadans.
- Necessitats particulars de grups socials o d’alumnes
Cal tenir un model mental clar:
- Model explicatiu de l’aprenentatge com a medicació cultural, tenir el model que es vol aplicar totalment clar.
COMUNITATS D'APRENENTATGE
Les comunitats d’aprenentatge apareixen com a comunitats on hi ha la necessitat d’un aprenentatge educatiu amb la finalitat única d’assolir un coneixement o unes capacitats que es creuen necessàries a nivell comunitari.
Per tant, són una alternativa socioeducativa per a aquelles persones amb problemes o dificultats per a accedir a l’educació per raons de desigualtat socioeconòmica, i que provoquen que l’individu no es desenvolupi de la millor manera possible. Aquestes diferencies no poden resoldre’s només des de l’escola, sinó que s’han de solucionar partint de la cooperació de tota la comunitat, les administracions, etc. Amb l’objectiu de l’èxit escolar.
Alguns dels seus antecedents són el School Delevopment Program, el Acceletereted Schools Project; o el Sucess for All.
Per a crear una comunitat d’aprenentatge, s’estableixen diferents fases:
1. Construir una comunitat d’aprenentatge
1.1. Sensibilitzar a la comunitat de que dins de la mateixa societat hi ha individus amb diferents condicions socials, polítiques i econòmiques, i que únicament per aquesta raó uns arribaran a un nivell d’estudis i de vida, i els altres no.
1.2. Presa de decisions sobre un canvi
1.3. El canvi es converteix en una utopia
1.4. Establir prioritats
1.5. Planificar a partir de quines característiques es construeix la comunitat
2. Consolidar la comunitat
2.1. Investigació
2.2. Formació
Així doncs, les comunitats d’aprenentatge són un gran model a seguir per a arribar a l’èxit acadèmic i per a reduir el fracàs escolar, gran problema de la nostre societat. Però perquè això sigui possible és necessària la col·laboració de mestres, alumnes, famílies i context social.
A més de les ajudes per part de les administracions, fomentant aquestes comunitats ja sigui amb recursos econòmics o no. Però la crisis actual en la que es troba el món occidental, ha privat de nou aquests avenços de l’educació.
fPROJECTE EDUCATIU INSTITUCIONAL
El Projectiu Educatiu de Ciutat constitueix el context escolar idoni i ideal per a la consecució d’una comunitat d’Aprenentatge. Aquest pla ha d’haver estat elaborat per els serveis educatius, entitats, associacions, l’ajuntament, etc.
I per a que aquest sigui consistent a de respondre a les següents qüestions:
1. Analitzar el context
2. Definir la seva identitat
3. Finalitat i objectius educatius
4. Estructura organitzativa
5. Funcionament efectiu
L’objectiu principal d’aquests plans és ajudar a l’estudiant, i per aquest motiu totes les activitats que porti a terme demanar una implicació de l’individu.
PROGRAMA APRENDRE A CASA (Home Schooling)
Sistema consistent en educar els nens exclusivament en el context familiar o en cercles més amplis, però sempre fora de les institucions escolars tant públiques com privades.
A Espanya no està permès, però en els últims anys hi ha diverses campanyes que defensen tirar endavant aquest projecte, ja que a molts altres països com els Estats Units o Argentina, s’ha consolidat des de fa anys com una pràctica habitual.
Arguments a favor:
- En casos en els que els alumnes tinguin una gran capacitat intel·lectual els pares poden considerar que a l’escola els seus fills s’avorririen, provocant d’aquesta manera una desmotivació per a l’aprenentatge i perjudicant d’aquesta manera a la seva formació.
- La manera d’aprendre és més dinàmica i amb menys pressió.
En canvi, com a arguments en contra podem trobar la falta de preparació dels pares a l’hora d’ensenyar continguts curriculars i essencials als seus fills.
Jo considero el Home Schooling un sistema positiu per els infants, tot i que en el nostre país aquest sigui considerat un delicte. Moltes són les evidencies que ens demostren la seva efectivitat, i poques les que diuen el contrari. Això sí, sempre i quant aquest aprenentatge no provoqui una limitació en quant a la socialització d’aquests nens. És a dir, que aquest ensenyament a casa s’ha de complementar en tot moment amb reunions entre altres individus que practiquen aquest sistema per a facilitar les relacions socials amb altres nens i no només amb adults.