...en una societat tecnològica, d'informació digital, de masses i de consum. Diversitat cultural i de sentit
Alternatives innovadores, proposades com a canvi en la societat després de molts anys amb el mateix sistema educatiu.
Aquestes alternatives s'adapten a la societat tal i com està organitzada en l'actualitat, teconològicament, d'informació digital, de masses i de consum, i de diversitat cultural (per la gran quanitat de llengues que es parlen en una mateixa societat, ja que el sistema de mercat actual ha desplaçat persones amb facilitat d'una societat a una altre) i de sentit (en quant a la concepció de vida que té tothom, ja pot ser en quant a religió, cultura, etc.)
MARSHALL MCLUHAN - Aldea Global i mitjans de comunicació de masses "El mitjà és el missatge"
Altres conceptes creats pel canadenc són el "veÏnatge universal", la "Galàxia Gutenberg" i la descripció de mitjans de comunicació com "extensions" de la persona, entre d'altres.
En la seva teoria, McLuhan defensa que no s'aprèn tot exclusivament dins de l'escola, sinó que mai es deixa d'aprendre, ja que és un procés continu. (El aula sin muros. 1964) Així doncs, les escoles serveixen per a ensenyar a llegir, escriure, comptar... (La Galaxia Gutemberg. 1696).
Per tat, per McLuhan són els mitjans de comunicació els que ens permeten formar-nos com a persones amb coneixement ja que qualsevol tecnología és un medi a través del qual rebem informació, i que a més són una extensió del nostre cos,ment o ser. Els mitjans tecnològics són entesos com a ferraments que estenen les habilitats humanes, i que per tant ens formen a nosaltres mateixos.
Així doncs, el filòsof crea el concepte d'Aldea Global, és a dir, la idea que a causa de la velocitat de les comunicacions la societat es transformarà i es tornà a l'antic model de vida d'una aldea en les que totes les persones del planeta es coneixerien els uns als altres i a intercomunicar-se de manera instantània, ja que la informació no té fronteres i al moment es pot accedir a aquesta des de tot el planeta i simultàneament. És a dir, el resultat de l'Aldea és un món interrelacionat amb una forta relació política, econòmica i social, com a conseqüència de l'apropament que suposen les TIC, sobretot Internet. Això, provoca una dependència entre les regions del món. (L'Aldea Global. 1979)
L'Aldea de la que parla McLuhan estaria organitzada en tres estadis principals:
- Estadi tribal: Període no associat amb un fenomen considerat tecnològic, sinó amb la comunicació verbal. Per a ell és tecnologia la creació d'un mitjà que posseïm quan naixem.
- Estadi de destribalització: Creació de l'escriptura, que porta a la civilització a un estat racional i funcional requerint una organització del coneixement.
- Estadi de retribalització: Aparició dels mitjans tecnològics en l'àmbit de la comunicació. Aquests trenquen l'equilibri per a restituir la totalitat de les sensacions de l'individu.
L'aldea global, per tant, trenca amb el concepte de civilització organitzada i definida com a tal (Europa no es pot definir com a civilització, no com a estat...). Actualment és insuficient aquesta organització, ja que es superen les fronteres. Gràcies a tot aquest procés estem en una aldea global, no hi ha fronteres entre països, vivim cultures juntes, tots barrejats.
A mitjans dels 60, en plena efervescència de la televisió, quan McLuhan crida l'atenció del públic al redefinir mitjans i missatges, la societat ho va entendre com la promoció de la fi de la cultura del llibre per a aconseguir promoure la televisió. Però realment el que feia era adveritr sobre el gran, i perillós, potencial del nou mitjà de masses aparegut.
Pel que fa al concepte d'Aldea Global, el considero una utopia fisolosofica, més que una realitat ja que crec que el món està lluny de convertir-se en una aldea en la que tots participin en les decisions comunitàries i es coneguin entre els, pel fet que no tots els habitants del planeta tenen accés a internet o als mitjans de comunicació. Això sí, estic d'acord amb el fet que el món està totalment interconnectat i que l'aproximació entre les persones sigui més fàcil ara.
Així doncs, segons la meva opinió, la idea de McLuhan s'ha fet realitat en part, ja que la globalització ens ha portat a un gran avanç de intercomunicació i de dependència promoguda i facilitada pels mitjans de comunicació, però no en un extrem tant positiu com ell preveia.
El fet de que quan McLuhan va morir la interactivitat, la multimèdia, les videoconferències, etc. encara no eren una realitat mundial, converteix al filòsof canadenc, sota el meu paré, en un visionari els pensaments de futur dels quals ens han deixat un marc teòric que ens permet estudiar i comprendre la naturalesa de la teconologia que tenim avui en día.
Educació i mitjans de comunicació de masses. De la funció global HOMINITZACIÓ a les tres funcions socials
En el procés de la història hi ha hagut un procés de humanització, però les funcions vitals sempre s'han mantingut: Nutrició (alimentar-se i oxigenar-se), reproducció (dos sers engendre'n un de nou amb les mateixes característiques) i relació (contacte amb l'exterior). Tot això, en els elements unicel·lulars es dona junt, és la vida.
De la mateixa manera que en la vida tenim funcions vitals, en l'educació també hi ha funcions socials que fan de l'hominització, saviesa. Per a establir aquesta relació utilitzem un mètode angalògic (comparació entre un concepte i un altre):
- Cultura (s. X a.C): és com la nutrició, cal habituar-se a llegir i a escriure perquè és necessari) d'aquesta observació, esdevé el coneixement (com la nutrició que dona força, salut...)
Disciplina que l'estudia: Mediologia de Régis Debray. Estudia com es transmet la
informació
- Educació (s. XVII): funció social que defensa una educació universal per ensenyar a tots, totes les coses. La funció social és l'educació i el resultat és la formació.
Disciplina que l'estudia: Pedagogia.
- Comunicació (s. XX): com s'ha de viure la vida. D'aquesta funció social en resulta la informació (no coneixement), amb l'aparició de la radio com a principal mitjà de comunicació. La gent sense haver anat a escola pot entendre. Així doncs, comença la comunicació de masses. Després continuarà amb la televisió i en l'actualitat amb les TIC.
Disciplina que l'estudia: Semiòtica. Codis i significats
Conclusió: La informació si té formació aplica coneixement. Si hi ha poca formació donarà menys coneixement. El producte de informació i formació provoca coneixement. I aspirem a que l'home arrivi ala sabiessa (entrendre el món en el que es viu, entendre el sentit de la vida, vivint sense cap imposició de pensament)
MEDIACIÓ EDUCADORA. Intervenció mitjançat processos pedagògics
Procés mitifador de la comunicació de masses. Aquest procés és auqell que tothom parla d'allò mateix sense saber perquè, només perque són els mitjans els que en parlen i el mitifiquen. Però això acabarà provocant la caiguda en picat d'aquest mite.
Percepció. Situació real (denotativa) --> Sensació. Manera en la que es presentada aquesta mateixa situació per part dels mitjans, la situació i opinió que realment impacta en la societat (connotativa) --> Expressió. I això fa que t'expressis de manera estereotipada en base amb la sensació connatativa que has rebut, deixante portar per la sensació viscuda(estereotipada).
Solució. Model d'intervenció Educadora de la comunicació de masses:
1. Experiència compartida des del punt de vista emotiu, tothom ha de poder dir el que sent i compartir les experiències diverses sense que ningú ho censuri.
2. Raó crítica. Introduir informació, raonament
3. Si els altres dos passos s'han complert, les persones tindran més possibilitats de fer una expressió creativa.
CONSTRUCCIONISME AMB ORDINADOR
Explicació de base psicológica, especialment hi contribueixen Piaget i Vigotzki. Fonamenten una manera d'entendre de com es construeix el coneixement.
Seymour Papert
Científic, matemàtic i educacdor, que va passar 4 anys amb Piaget, el que el va portar a entendre la seva teoria construccionista i a inventar sistemes per a que els nens poguessin treballar la capacitat constructiva de la ment. Segons Papert, "el millor aprenentatge no deriva de trobar millors formes de instrucció, sino d'oferir les millors oportunitats per a construir".
Així doncs, inventa un programa gràfic (LOGO) amb geografia i matemàtiques, que consistia en ajudar als nens a dissenyar programes robotitzats mitjançant calculs realitzats per ells mateixos.
D'aquest programa en surt el LEGO, material de plàstic amb mecanismes tècnics, i que es pot controlar des d'un aparell programant els moviments de les palanques, la distància que es desplaça.. (per tant, fa el sal del construccionisme d'explicació al construccionisme pràctic)
D'aquesta manera, Papert defensa un ensenyament dominat per la construcció i no per la instrucció, ja siguin classes d'art com de matemàtiques.
CONSTRUIR L'APRENENTATGE PERSONAL, NO ACUMULAR DADES
Treball amb interés (funcionalitat, motivació) + màxim de les seves possibilitats (eficiència, exigència) + vigilar la creativitat per evitar la perduda de la motivació (eficàcia, esforç), però no preocupació per el nivell d'aprenentatge (optimització, entusiasme) = seqüència inalterable.
PEDAGOGIA NARRATIVA D'HOMER A TOLSTOI (rus s.XIX): KIERAN EGAN (canadà. actualment)
Introdueix tota la part de la narrativa en l'ensenyament de les ciències i de l'educació en general.
Es basa en a pedagogia narrativa, la racionalista i la roussoniana educant des dela vida i la natura, i té molt en compte els sentiments. Presenta la nova idea de la Recapitulació.
A través de tres idees velles: socialització (Homer), veritat (Platon), Naturalisme (Rousseau) idea nova: recapitulació (Vigostski).
Critica els principis en els quals es basa la didàctica en l'escola primària, segons la qual els nens només aprenen si es procedeix del concret a l'abstracte, del conegut al desconegut, del senzill al complex, i de la manipulació a la conceptualització simbòlica.