miércoles, 5 de octubre de 2011

EL SISTEMA ESCOLAR: La institució escolar

El 1879 va tenir lloc la Revolució Francesa, una revolució duta a terme per la major part de la població (la burgesia i els més desfavorits pel sistema de l’Antic Règim francès) amb l’objectiu de modernitzar, canviar el model vigent fins al moment el qual dotava de grans privilegis a una petita part de la població (Rei, noblesa i clergat).

Aquest procés llarg i costós va suposar un progrés social, tot i que després la població no sigues representada per la burgesia que actuaran només en el seu benefici propi, mantenint algunes tradicions però no totes, només les basades en la raó absoluta.
Napoleó va ser un dèspota il·lustrat que va utilitzar la institució escolar com a instrument de control autoritari.
Entre aquests avenços, un dels més bàsics i importants va ser la invenció de l’escola moderna (escola per a tothom, amb el mateix idioma, per als nens d’igual edat...). Un sistema escolar il·lustrat basat en la ideologia liberal dels promotors de la revolució.

Entre aquests liberals, trobem a alguns destacats pensadors com per exemple Rousseau les idees del qual van ser la base de l’escola moderna.
El francès dedica la seva reflexió exclusivament a la política i a l’educació. Segons ell, cada nen que ha de ser educat, s’ha d’observar i estudiar amb deteniment. No es pot generalitzar l’educació. Cada nen ha de ser conduit en el seu procés d’aprenentatge i per a que aquest sigui favorable se l’ha de conèixer.

Condorcet, un altre filòsof, defensava la instrucció universal, l’objectiu de fer arribar la cultura i el coneixement a tothom, és a dir que defensava el lliure accés a l’educació per part de tothom. Que la cultura s’estengués per tot el poble i que no només tinguessin accés a ella els burgesos.

Funció del sistema escolar
La instrucció és part de l’ensenyament que forma part de l’educació.



 

Ensinistrament à Habituació mecànica que a base de fer-ho es va perfeccionant.
Didàctica à Ciència d’ensenya
Pedagogia à Ciència de potenciar les capacitats de l’individu i conduir-lo amb les normes socials de manera raonada. Organització i orientació escolar.

*Agents educadors
Agents que incorporen cultura: 
- Escola, institució escolar                                                                                                                                                                 - Família  
- Mitjans de comunicació
Tots aquests agents junts formen l’educació de cada individu. La institució escolar, en canvi té una funció concreta, i és ensenyar.

Així doncs, el camí de formació de cada individu a partir del rebut per part dels agents educadors és el següent:
Ensenyament à Aprenentatge à Educació à Formació à Un cop assolit això, cada un es forma com a adult a base d’experiència, etc.

Orientacions en la història
Paideia à Iniciació a la cultura (música, gimnàsia...)
Arts liberals à Art de l’humà lliure (astronomia, matemàtiques...) en l’activitat lliure del pensament

Aquestes dos orientacions van sobreviure fins a arribar al punt en que l’educació consistia en introduir a les arts culturals i a la vegada a les liberals (Ex: pagès que sàpiga conrear i pugui estudiar a la vegada)


- Arts mecàniques à Paideia a l’actualitat, basada en els següents principis bàsics:   
- Llibertat de l’individu
-   No autoritarismes dins de l’escola
-   Coeducació de sexes i igualtat social (Partint de la idea de Ferrer i Guàrdia, es sosté una “educació igual y conjunta, sense discriminacions per raons de gènere o econòmiques-socials”).
-   Joc com accés al saber
-   Autonomia de l’individu (afrontar els propis problemes, creant així raonaments)

No hay comentarios:

Publicar un comentario